czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Miks z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie bardzo smaczne, niezwykle sycące i idealne na każdą domową imprezę;)

Miks z fasolką

Składniki:

Miks z fasolką

 

  • 1/2 kg fasoli Jaś,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej bez kości,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • 1/2 puszki groszku,
  • 2 cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • słoik sosu meksykańskiego,
  • sól, pieprz,
  • mielona ostra papryka,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu.

Sposób przygotowania:

Miks z fasolką
Fasolę namaczać przez 12 godz. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć. Grzyby oczyścić, pokroić w większą kostkę, podsmażyć wraz z cebulą, dodać z mięsem do fasolki. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę i ogórki. Gotować ok. 1/2 godz. Mięso mielone wyrobić z 3 łyżkami bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki, wrzucać do fasolki. Gotować do miękkości. Na koniec dodać osączony groszek, sos oraz keczup, doprawić do smaku.