Sposób przygotowania:
Mini babeczki z bakaliami
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do bakalii dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać aby pokryła bakalie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać aromat rumowy oraz mąki wmieszane z proszkiem. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać roztopione masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką.
Foremki do babeczek dokładnie natłuścić masłem i posypać mąką. Do każdej foremki nałożyć ciasta na wysokości 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i odłożyć do wystudzenia. Jeśli babeczki za bardzo wyrosną po prostu ściąć nierówności. Dowolnie udekorować.
Moje foremki do babeczek mają średnicę ok 10 cm i wysokość ok 4 cm. Z podanych wyżej składników wyszło mi 12 babeczek i 6 muffinek.
Foremki do babeczek dokładnie natłuścić masłem i posypać mąką. Do każdej foremki nałożyć ciasta na wysokości 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i odłożyć do wystudzenia. Jeśli babeczki za bardzo wyrosną po prostu ściąć nierówności. Dowolnie udekorować.
Moje foremki do babeczek mają średnicę ok 10 cm i wysokość ok 4 cm. Z podanych wyżej składników wyszło mi 12 babeczek i 6 muffinek.