WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Mini chlebki/bułeczki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe mini chlebki czy też bułeczki smażone na patelni. Są mięciutkie i delikatne. Można je robić w dowolnych kształtach i wykorzystać do kanapek lub np. do kebaba.

Mini chlebki/bułeczki z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini chlebki/bułeczki z patelni

 

  • 10g świeżych drożdży
  • 1/4szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 1szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Mini chlebki/bułeczki z patelni

ETAP 1:

Świeże drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżeczkę mąki. Dolać ciepłe mleko i wymieszać. odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, oliwę, jogurt i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

na placek ok. 0,5 cm grubości. Wyciąć kółka kubkiem lub foremką. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko olejem i ułożyć ciasto.

Smażyć pod przykryciem na rumiano na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.

Wykorzystać do kanapek lub np. do kebaba.

Mini chlebki/bułeczki z patelni
Drożdżowe bułeczki w trakcie smażenia na patelni
Mini chlebki/bułeczki z patelni
Wycięte placki ciasta ułożone na rozgrzanej patelni
Mini chlebki/bułeczki z patelni
Ciasto drożdżowe rozwałkowane na okrągły placek
Mini chlebki/bułeczki z patelni
Zagniecione w misce ciasto drożdżowe po lekkim wyrośnięciu