Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza z dodatkiem wędliny, grzybów, warzyw i żółtego sera jest bardzo smaczna i sycąca. Moi domownicy uwielbiają taką pizzę z dużą ilością dodatków.

Pizza na bogato

Składniki:

Pizza na bogato

Ciasto

Pozostałe składniki

  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 15-20 dag pieczarek
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1/3 papryki zielonej
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 10-15 dag żółtego sera
  • 10-15 dag kiełbasy z szynki
  • 2-3 łyżki ketchupu łagodnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza na bogato

Sposób przygotowania

Pizza na bogato
Z przygotowanych składników wyrobić ciasto

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody i mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać pozostałe składniki, wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.

ETAP 2:

Pizza na bogato
Pokrojone warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzać olej zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojoną w pół krążki cukinię i w kostkę paprykę, podsmażyć

ETAP 3:

Pizza na bogato
warzywa razem z pieczarkami smażyć do odparowania

Pod koniec wsypać umyte i posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Pizza na bogato
Podsmażone warzywa z grzybami wyłożyć na ciasto

Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem i posypać odrobiną żółtego, startego sera, wyłożyć przygotowane warzywa z pieczarkami.

ETAP 5:

Pizza na bogato

Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę z szynki, posypać pozostałym startym na tarce serem.

ETAP 6:

Pizza na bogato

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzą i piec około 15-20minut.