Sposób przygotowania:
Mini galaretki na kukurydzianych waflach
Ja akurat zrobiłam 6 małych kokilek- używając filiżanek- czyli potrzebowałam sześciu wafli i tyle samo łyżek majonezu. Ale powinno wystarczyć nawet na 8 sztuk, zależy od wielkości naczynek. Kostkę bulionową (użyłam wegetariańskiej) zalać wrzątkiem, dodać pieprz do smaku, rozmieszać w bulionie agar (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g. Odstawić na kilkanaście minut do przestudzenia. Jeśli macie gotowy bulion należy go podgrzać i postępować wg wskazówek na opakowaniu agaru (lub też żelatyny) Naczynka, (lub jedną dużą formę) spryskać oliwą, Umieścić pokrojone w plasterki marchewki, odcedzony z zalewy groszek i małe listki pietruszki. Rozlać bulion do naczynek z warzywami i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu wyciągać ostrożnie i umieszczać na posmarowanych majonezem waflach. Na wierzchu podawać z rulonikami - rzeżucha zawinięta w plaster cieniutkiej, wędzonej szynki. PYCHA!!! Na spód można użyć podwójnej warstwy wafelków i przełożyć je także szynką, rzeżucha i majonezem.
eluchap
margolata