thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Mini galaretki na kukurydzianych waflach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienita przekąska, kolacja lub danie na Wielkanoc - szczerze polecam:) Pychotka !

Mini galaretki na kukurydzianych waflach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini galaretki na kukurydzianych waflach

 

  • wafle kukurydziane Good Food
  • majonez light
  • 300 ml litra bulionu (może być z kostki)
  • agar (lub żelatyna)
  • pieprz
  • 2-3 małe ugotowane marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • garść listków pietruszki zielonej
  • na każdą porcję cienki plaster wędzonej szynki
  • rzeżucha
  • oliwa w sprayu

Sposób przygotowania:

Mini galaretki na kukurydzianych waflach
Ja akurat zrobiłam 6 małych kokilek- używając filiżanek- czyli potrzebowałam sześciu wafli i tyle samo łyżek majonezu. Ale powinno wystarczyć nawet na 8 sztuk, zależy od wielkości naczynek. Kostkę bulionową (użyłam wegetariańskiej) zalać wrzątkiem, dodać pieprz do smaku, rozmieszać w bulionie agar (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g. Odstawić na kilkanaście minut do przestudzenia. Jeśli macie gotowy bulion należy go podgrzać i postępować wg wskazówek na opakowaniu agaru (lub też żelatyny) Naczynka, (lub jedną dużą formę) spryskać oliwą, Umieścić pokrojone w plasterki marchewki, odcedzony z zalewy groszek i małe listki pietruszki. Rozlać bulion do naczynek z warzywami i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu wyciągać ostrożnie i umieszczać na posmarowanych majonezem waflach. Na wierzchu podawać z rulonikami - rzeżucha zawinięta w plaster cieniutkiej, wędzonej szynki. PYCHA!!! Na spód można użyć podwójnej warstwy wafelków i przełożyć je także szynką, rzeżucha i majonezem.
Mini galaretki na kukurydzianych waflach
Etap 1
Mini galaretki na kukurydzianych waflach
Etap 2
Mini galaretki na kukurydzianych waflach
Etap 3