Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Mini kanapeczki ze śledziem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybka śledziowa przekąska

Mini kanapeczki ze śledziem

Składniki:

Mini kanapeczki ze śledziem

 

  • 2 matiasy
  • 1 średni ogórek kwaszony
  • 1/2 małej cebuli
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • ocet
  • cukier
  • 1 pumpernikiel

Sposób przygotowania:

Mini kanapeczki ze śledziem
Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy przez 4 godziny, płuczemy, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dokładnie mieszamy i wkładamy na 5-6 godzin do lodówki. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ogórki w cienkie talarki. Warzywa dodajemy do śledzia. Doprawiamy do smaku octem (zwykłym lub winnym), pieprzem i cukrem, mieszamy. Wkładamy ponownie na kilka godzin do lodówki. Na kromkach pieczywa układamy po kilka paseczków śledzia, na nie po plasterku ogórka i odrobinę cebuli.