alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Mini kopytka z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne koperkowe mini kopytka z cebulką w środku. Typowo wytrawne. Pyszne, mięciutkie, smakują wszystkim

Mini kopytka z koperkiem

Składniki:

Mini kopytka z koperkiem

 

  • ok 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koperku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 jaja
  • 2 szkl mąia pszennej

 

Sposób przygotowania:

Mini kopytka z koperkiem
Ziemniaki (zimne, najlepiej ugotowane poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę do ziemniaków bezpośrednio do miski. Dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, koperek i podsmażoną cebulkę oraz około połowę mąki. Wyrobić, a następnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką i dalej wyrabiać dodając resztę mąki. Następnie podzielić na 2 - 3 części i z każdej uformować wałek. Każdy wałek spłaszczyć i odcinać cieniutkie kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oleju i wrzucać kopytka. Od momentu wypłynięcia kopytek i ponownego zagotowania wody gotować jeszcze jakieś 2 minutki. Wykładać łyżką cedzakową na durszlak.