WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Mini kotleciki z musztardą i piwem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mini kotleciki czy też klopsiki z mięsa mielonego z musztardą sarepska ii odrobiną piwa. Smażone w panierce z bułki tartej. Są pyszne i soczyste.

Mini kotleciki z musztardą i piwem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini kotleciki z musztardą i piwem

 

  • Ok. 0,5kg schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka piwa
  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mini kotleciki z musztardą i piwem

ETAP 1:

Schab wieprzowy umyć i pokroić na kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa na małym sitku. Do zmielonego mięsa wbić jajko. Dodać musztardę, piwo i płaską łyżkę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić ręką na jednolitą masę mięsną.

Z masy odrywać małe kawałki i formować kulki. Obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotleciki.

Smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wyłożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Mini kotleciki z musztardą i piwem
Mini kotleciki w trakcie smażenia na patelni.
Mini kotleciki z musztardą i piwem
Ulepione i opanierowane kotleciki ułożone na patelni
Mini kotleciki z musztardą i piwem
Mięso mielone na kotleciki wymieszane ze wszystkimi składnikami
Mini kotleciki z musztardą i piwem
Jajko i musztarda dodane do zmielonego mięsa