krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Makowiec z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oryginalny makowiec z masą orzechową idealny na świąteczny stól wielkanocny. U nas w domu znika błyskawicznie ze stołu

Makowiec z masą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z masą orzechową

 

 

  • Masa:
  • orzechy 20 dag
  • mleko 1/2 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Makowiec z masą orzechową
Żółtka należy oddzielić od białek a białka ubić z cukrem na sztywną pianę, po czym stopniowo odawać po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki wymieszać z makiem i dodać do masy jajecznej. Ciato wlać do 2 blaszek wysmarowanych tłuszczem i piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Orzechy mielimy w młynku następnie mleko łączymy z cukrem dodajemy orzechy i na małym ogniu gotujemy aż całośc zacznie się ładnie kleic. Gorącą masą przekładamy 2 placki z makiem można jeszcze polać polewą.
Makowiec z masą orzechową
Mielimy orzechy
Makowiec z masą orzechową
Dajemy na blaszkę
Makowiec z masą orzechową
Mąka z makiem
Makowiec z masą orzechową
Dodajemy żóltka