agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

makowiec z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

makowiec z serem.................

makowiec z serem

Składniki:

makowiec z serem

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 85 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowo makowa:
  • ½ puszki masy makowej
  • 250 g tłustego, białego sera
  • 70 g rodzynków
  • 50 g masła
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

makowiec z serem
Ciasto: tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki szybko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść ciasto, podsypując delikatnie mąką, aż przestanie się kleić do rąk. Spód tortownicy wylać ciastem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, odstawić do schłodzenia.
Masa serowo-makowa: ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, sok z cytryny, ser, rodzynki, płatki migdałowe, mak ucierając. Ubić na sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą.
Makowiec z serem: masę wylać na ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.