Sposób przygotowania:
makowiec z serem
Ciasto: tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki szybko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść ciasto, podsypując delikatnie mąką, aż przestanie się kleić do rąk. Spód tortownicy wylać ciastem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, odstawić do schłodzenia.
Masa serowo-makowa: ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, sok z cytryny, ser, rodzynki, płatki migdałowe, mak ucierając. Ubić na sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą.
Makowiec z serem: masę wylać na ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowo-makowa: ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, sok z cytryny, ser, rodzynki, płatki migdałowe, mak ucierając. Ubić na sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą.
Makowiec z serem: masę wylać na ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.