IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Mini ogóreczki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealna przystawka na imperezę

Mini ogóreczki konserwowe

Składniki:

Mini ogóreczki konserwowe

 

  • ½ kg jak najmniejszych ogórków
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ średniej cebuli
  • ½ średniej marchewki

 

Sposób przygotowania:

Mini ogóreczki konserwowe
Ogórki dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę z pokrojoną na plasterki marchewką i w pół-plasterki cebulą oraz zielem i liściem. Gdy zakipi – wlewamy ocet i dodajemy curry. Ogórki układamy w małych słoiczkach i zalewamy przestudzoną zalewą (dodając do każdego słoiczka ziele, liść, marchewkę i cebulę). Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!

Tagi:

przyprawy