misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Mini pączuszki lekkie i puszyste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste mini pączuszki. Przysmak z mojego dzieciństwa. Znikają szybciej niż się smażą.

Mini pączuszki lekkie i puszyste Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pączuszki lekkie i puszyste

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini pączuszki lekkie i puszyste
Drożdże dajemy do miseczki i wlewamy do nich letnią wodę. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na około 5 minut.

Do wysokiej miski dajemy jajka, cukier oraz sól i wszystko ubijamy. Cały czas miksując dodajemy letnie mleko oraz drożdże. Następnie (zmieniamy końcówki w mikserze z tych do ubijania na te do wyrabiania ciasta) stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość za pomocą łyżeczki nabieramy porcje ciasta i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Po usmażeniu kładziemy pączuszki na ręcznik papierowy, by pozbawić ich nadmiaru tłuszczu.

Następnie posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.
Mini pączuszki lekkie i puszyste
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Mini pączuszki lekkie i puszyste
Gdy ciasto podwoi swoją objętość zabieramy się do robienia mini pączuszków
Mini pączuszki lekkie i puszyste
Za pomocą łyżeczki nabieramy porcje ciasta i wrzucamy je na rozgrzany olej
Mini pączuszki lekkie i puszyste
Po usmażeniu kładziemy pączuszki na ręcznik papierowy by pozbawić ich nadmiaru tłuszczu