Sposób przygotowania:
Mini pączki drożdżowe bez nadzienia
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,2 łyżkami mąki i podgrzanym ale nie gorącym mlekiem ,zostawiamy tak przyrządzony zaczyn do wyrośnięcia.
Żółtka wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ucieramy na gładką masę ,następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy,mąkę i spirytus,oraz solimy i dodajemy otartą skórkę z cytryny.wyrabiamy ręką gładkie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki,w tym czasie stopić masło ,dodać lekko ciepłe do ciasta i ponownie wyrobić. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,rozwałkujemy na stolnicy na grubość około 1,5-2 cm im cieńsze tym pączki szybciej się upieką i ciasto nie będzie surowe w środku,i wykrawać szklanką małe pączki. W tym czasie rozgrzać olej i wkładać partiami pączki ,gdy się z jdnej strony usmażą na złocisty kolor ,odwrócić je na drugą stronę patyczkiem lub widelcem.
Upieczone wyłożyć na ręcznik papierowy i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostygnięte posypać cukrem pudrem.
Żółtka wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ucieramy na gładką masę ,następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy,mąkę i spirytus,oraz solimy i dodajemy otartą skórkę z cytryny.wyrabiamy ręką gładkie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki,w tym czasie stopić masło ,dodać lekko ciepłe do ciasta i ponownie wyrobić. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,rozwałkujemy na stolnicy na grubość około 1,5-2 cm im cieńsze tym pączki szybciej się upieką i ciasto nie będzie surowe w środku,i wykrawać szklanką małe pączki. W tym czasie rozgrzać olej i wkładać partiami pączki ,gdy się z jdnej strony usmażą na złocisty kolor ,odwrócić je na drugą stronę patyczkiem lub widelcem.
Upieczone wyłożyć na ręcznik papierowy i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostygnięte posypać cukrem pudrem.