2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Mini pączki drożdżowe bez nadzienia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Koniec karnawału to wymarzona okazja by zrobić takie domowe pączusie..polecam!

Mini pączki drożdżowe bez nadzienia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pączki drożdżowe bez nadzienia

 

  • Na około 16 sztuk

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świezych lub 7 g suszonych
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

 

Sposób przygotowania:

Mini pączki drożdżowe bez nadzienia
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,2 łyżkami mąki i podgrzanym ale nie gorącym mlekiem ,zostawiamy tak przyrządzony zaczyn do wyrośnięcia.



Żółtka wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ucieramy na gładką masę ,następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy,mąkę i spirytus,oraz solimy i dodajemy otartą skórkę z cytryny.wyrabiamy ręką gładkie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki,w tym czasie stopić masło ,dodać lekko ciepłe do ciasta i ponownie wyrobić. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,rozwałkujemy na stolnicy na grubość około 1,5-2 cm im cieńsze tym pączki szybciej się upieką i ciasto nie będzie surowe w środku,i wykrawać szklanką małe pączki. W tym czasie rozgrzać olej i wkładać partiami pączki ,gdy się z jdnej strony usmażą na złocisty kolor ,odwrócić je na drugą stronę patyczkiem lub widelcem.

 

Upieczone wyłożyć na ręcznik papierowy i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostygnięte posypać cukrem pudrem.
Mini pączki drożdżowe bez nadzienia
szykujemy skłądniki potrzebne do wyrobienia pączków
Mini pączki drożdżowe bez nadzienia
wycięte szklanką pączki smażymy n arozgrzanym oleju
Mini pączki drożdżowe bez nadzienia
usmażone osączamy na ręczniku papierowym zostawiamy do ostygnięcia