Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Mini papryczki w zalewie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku obrodziły mi malutkie papryczki czereśniowe. Część z nich wykorzystałam do przygotowania pysznej przekąski. Papryczki nafaszerowałam serem feta i zalałam gorącą oliwą z oliwek.

Mini papryczki w zalewie

Składniki:

Mini papryczki w zalewie

 

dodatkowo:

  • 2 szkl. wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szkl. oliwy z oliwek lub oleju
  • po 2 ząbki czosnku,1 papryczce chilli, 1 gałązce rozmarynu lub tymianku na każdy słoik

Sposób przygotowania:

Mini papryczki w zalewie

Przygotowanie papryki:

mini papryczki w zalewie
Papryczki płuczemy osuszamy i odcinamy szypułkę,wydrążamy środek

Papryki myjemy, odcinamy szypułkę i wydrążamy delikatnie środek z miąższem i pestkami.
W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody z octem jabłkowym. Wkładamy wydrążone papryczki i gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 min. Po czym szybko odsączamy na sicie i wkładamy do zimnej wody z lodem w celu szybkiego schłodzenia papryczek. Odcedzamy na sicie. Delikatnie osuszamy papryczki ściereczką.

Przygotowanie farszu:

mini papryczki w zalewie
Ser feta dokładnie mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Zmiażdżony czosnek dokładnie mieszamy łyżką z pokruszonym serem feta i ziołami.

Faszerowane:

mini papryczki w zalewie
Papryczki nadziewany farszem za pomocą rękawa cukierniczego

Wystudzone i osuszone papryczki napełniamy farszem serowym za pomocą rękawa cukierniczego.

Etap końcowy:

mini papryczki w zalewie

Tak przygotowane papryczki układamy w dwóch szklanych słoikach . Do każdego słoika dodajemy po 2 obrane ząbki czosnku i po 1 papryczce chilli oraz po gałązce rozmarynu lub tymianku.
Oliwę z oliwek podgrzewamy w rondelku. Gorącą oliwą zalewamy ułożone papryczki w słoikach. Zakręcamy szczelnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki. Spożywamy w ciągu 2 tygodni.