Sposób przygotowania:
Mini papryczki w zalewiePrzygotowanie papryki:
Papryki myjemy, odcinamy szypułkę i wydrążamy delikatnie środek z miąższem i pestkami.
W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody z octem jabłkowym. Wkładamy wydrążone papryczki i gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 min. Po czym szybko odsączamy na sicie i wkładamy do zimnej wody z lodem w celu szybkiego schłodzenia papryczek. Odcedzamy na sicie. Delikatnie osuszamy papryczki ściereczką.
Przygotowanie farszu:
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Zmiażdżony czosnek dokładnie mieszamy łyżką z pokruszonym serem feta i ziołami.
Faszerowane:
Wystudzone i osuszone papryczki napełniamy farszem serowym za pomocą rękawa cukierniczego.
Etap końcowy:
Tak przygotowane papryczki układamy w dwóch szklanych słoikach . Do każdego słoika dodajemy po 2 obrane ząbki czosnku i po 1 papryczce chilli oraz po gałązce rozmarynu lub tymianku.
Oliwę z oliwek podgrzewamy w rondelku. Gorącą oliwą zalewamy ułożone papryczki w słoikach. Zakręcamy szczelnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki. Spożywamy w ciągu 2 tygodni.
biedroneczki
lukrowanepierniczki