Sposób przygotowania:
Mini pizzerinki
Cebulę kroimy na pióra i podsmażamy na łyżce oliwy. Szynkę lub boczek kroimy na paseki o szerokości 1 cm, lub kosteczkę. Ziarenka kukurydzy oddzielamy od kolby. Zagotowujemywodę, dolewamy ją do zimnego mleka i rozpuszczamy drożdże. Do mąki, dodajemy olej, rozczyn i czosnek i dokładnie wyrabiamy ciasto. Całość dzielimy na 8 części, formujemy kuleczki i rozwałkowujemy. Placuszki od razu smażymy na suchej i rozgrzanej patelni o grubym dnie np teflonowej lub ceramicznej na bardzo małym ogniu. Podsmażamy 3-4 minuty z jednej strony, a gdy już sie lekko podpiecze, obracamy na drugą stronę i smarujemy ketchupem, następnie nakładamy składniki i posypujemy serem, przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez kolejne 3-4 minuty do rozpuszczenia sie sera. Najbardziej smakuje podane od razu, ale na zimno też są smaczne:)