IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Szybkie mini pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne mini pizzerinki, nadziewane tym co lubimy, oraz to co mamy pod ręką. Moja wersja jest wersją skromną, ale miałam ochotę po prostu na taką skromną wersję.

Szybkie mini pizzerinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybkie mini pizzerinki

 

 

  • DODATKOWO:
  • domowy sos pomidorowy, lub przecier pomidorowy
  • szynka do smaku
  • pomidor do smku
  • bazylia do smaku
  • tymianek do smaku
  • ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Szybkie mini pizzerinki
Mleko podgotować by było ciepłe. Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże wkuruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki mąki i cukru, całość zalać połową letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski dodać masę jajeczną, podrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i margarynę. Całość dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk i miski. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podrośnie. Podrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy i dzielimy na nieduże kawałki, każdy kawałek rozgniatamy w dłoni. Smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy po plasterku szynki, pomidora, przyprawiamy do smaku tymiankiem i bazylią oraz startym na tarce serem żółtym. Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Szybkie mini pizzerinki
Przygotowujemy mini pizzerinki nakładając to co lubimy
Szybkie mini pizzerinki
Przyprawiamy do smaku tymiankiem i bazylią
Szybkie mini pizzerinki
Gotowe posypujemy serem żółty i pieczemy