agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

mini ptysie z polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

moje ulubione ptysie z kremem i polewą

mini ptysie z polewą

Składniki:

mini ptysie z polewą

 

  • masło 125 g
  • mąka 250 g
  • woda 250 ml
  • jajka 3 szt
  • krem karpatka lub krem do tortów 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

mini ptysie z polewą
Wodę z dodatkiem masła doprowadzić do wrzenia. Następnie nie zdejmując z ognia, wsypać do garnka całą mąkę i energicznie mieszać tak aby masa była jednolita i nie miała żadnych grudek. Pozostawiamy masę na ok 30 minut do przestygnięcia. Następnie najlepiej używając miksera, dodajemy kolejno do ciasta jajka. Miksujemy całość ok 2 minuty. Rękawem kuchennym lub łyżką nakładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni, następnie zmniejszyć temp do 100 stopni i piec (suszyć) 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotować krem tortowy lub krem karpatka wg instrukcji na opakowaniu i bardzo dobrze schłodzić. Nadziewamy ptysie za pomocą rękawa kuchennego. Przygotowujemy polewę czekoladowa i delikatnie polać nią ptysie. Smacznego:) Smacznego:)