jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mini racuszki z mniszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To sezonowy przepis na pyszne racuszki. Sezonowy, bo wiosenny, gdy żółtych kwiatów nie brak na łąkach! Zrywając kwiaty, warto zwrócić by pochodziły one z łąk, najlepiej znajdując się z dala od szos i nie nawożonych.

Mini racuszki z mniszkiem

Składniki:

Mini racuszki z mniszkiem

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych,
  • 1 duże jajko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • ok ¾ szklanki mąki

 

DODATKOWO:

  • kwiaty mniszka lekarskiego świeżo urwane (około 60-70 dorodnych kwiatów),
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mini racuszki z mniszkiem

ETAP 1

Mini racuszki z mniszkiem
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy – im dłużej tym lepiej.

Etap 2

Mini racuszki z mniszkiem
zerwane kwiaty dokładnie przebieramy

Kwiaty mniszka przebieramy, ewentualnie wydmuchujemy robaczki.

Etap 3

Mini racuszki z mniszkiem
Każdy kwiat kolejno maczamy w cieście naleśnikowym

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kwiat kolejno maczamy w cieście naleśnikowym i wykładamy na rozgrzany tłuszcz.

Etap 4

Mini racuszki z mniszkiem
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Etap 5

Mini racuszki z mniszkiem
Gotowe placuszki odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe placuszki odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kwiaty posypujemy cukrem pudrem i podajemy.


Tagi:

jajko jajka