Sposób przygotowania:
Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką dokładnie i odstawiamy na 15 minut po czym smażymy naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju. Obieramy cebule i czosnek, siekamy je i szklimy na rozgrzanej łyżce masła sklarowanego. Dodajemy posiekane łodygi selera naciowego. Przesmażamy je przez chwilę po czym dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki. Młode liście mniszka myjemy i osuszamy. Zalewamy warzywa mlekiem wymieszanym z mąką. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy odrobiną wody.Na końcu dodajemy pokruszony ser pleśniowy (zostawiając kilka plasterków do dekoracji) oraz posiekane listki mniszka (umyte wcześniej i osuszone). Mieszamy do chwili, aż ser się rozpuści. Nadziewamy farszem naleśniki, dekorujemy je plasterkami sera i zapiekamy chwilę (w mikrofalówce lub piekarniku) aż ser lekko się rozpłynie. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
dża
jaNina
Radzę spróbowac - teraz najlepsza pora, smakuje jak sałata :) a jest bardzo zdrowy :)
edytaha
jaNina
Oj tak, większość dań z dodatkiem pokrzywy i mniszka - to najlepsza pora podkurować się trochę :)