Sposób przygotowania:
Mini roladki ze szpinakiem w sosie serowym
Roladki: Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju do całkowitego rozpuszczenia z dodatkiem soli czosnkowej i oregano. Do gorącego szpinaku dodać serek, mieszać i trzymać jeszcze na ogniu , aż wszystko się połączy. Odcedzić na sitku nadmiar wody. Filet oczyścić i osuszyć. Rozbić na kotlety i podzielić na mniejsze części. Około 10- 12 szt. W każdy wetrzeć przyprawę do kurczaka , rozsmarować szpinakowy farsz i zawijać roladki. Cebulę zeszklić na oleju, i delikatnie ułożyć roladki. Dusić pod przykryciem, uważać by roladki nie 'przywarły' do garnka, ale ich nie przewracać od razu by się nie rozwaliły.
Bulion Serowy: W osobnym garnku zagotować bulion, dodać serek topiony i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę zmieszaną z wodą (bardzo gęste) dodać do bulionu , pogotować jeszcze chwilę mieszając.Gdy w garnku z roladkami wytworzy się woda można delikatnie przewracać roladki i już nie przykrywać. Gdy woda całkowicie odparuje, całość zalać serowym bulionem, przecedzając go przez sitko (wszelkie grudki z mąki nie powinny znaleźć się w głównym garnku). Całość gotować jeszcze ok. 7-10 min.
Bulion Serowy: W osobnym garnku zagotować bulion, dodać serek topiony i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę zmieszaną z wodą (bardzo gęste) dodać do bulionu , pogotować jeszcze chwilę mieszając.Gdy w garnku z roladkami wytworzy się woda można delikatnie przewracać roladki i już nie przykrywać. Gdy woda całkowicie odparuje, całość zalać serowym bulionem, przecedzając go przez sitko (wszelkie grudki z mąki nie powinny znaleźć się w głównym garnku). Całość gotować jeszcze ok. 7-10 min.