SUPERPRZEPIS

Roladki z indyka ze szpinakiem

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Roladki z indyka ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

Roladki z indyka ze szpinakiem

 

  • 500g piersi z indyka
  • 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 50g świeżych listków szpinaku
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

Roladki z indyka ze szpinakiem
Pierś z indyka myjemy i kroimy na 5 kotletów. Każdy z nich rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.Szpinak myjemy i suszymy. Na każdym kotlecie kładziemy plasterek szynki, na nim układamy szpinak, i z brzegu kładziemy pomidora. Zawijamy roladki i smarujemy je dokładnie marynatą zrobioną z majonezu i musztardy. Możemy ewentualnie zabezpieczyć roladki przed rozwinięciem za pomocą wykałaczki, ale nie jest to konieczne. Roladki gotujemy na parze przez 20 minut i podajemy z warzywami najlepiej tez ugotowanymi na parze. Wg mnie najbardziej pasują brokuły i ziemniaki, ale można też dodać marchewkę, pietruszkę, czy selera. Roladek nie trzeba dodatkowo doprawiać, bo po pierwsze szynka jest dość słona, a suszone pomidory w zalewie mają na tyle intensywny smak, że w zupełności wystarcza.
Roladki z indyka ze szpinakiem
Na każdym roztłuczonym potlecie kładziemy plasterek szynki
Roladki z indyka ze szpinakiem
Na nim układamy listki szpinaku i suszonego pomidora
Roladki z indyka ze szpinakiem
Zawijamy ciaste roladki i smarujemy majonezem z musztardą
Roladki z indyka ze szpinakiem
Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, pomidorami i szynką