SUPERPRZEPIS

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

  • 2
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 36
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Posmakują każdemu łasuchowi.

Składniki:

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Spód:

  • 250 g herbatników z czekoladą
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier cytrynowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 plastrów ananasa z puszki

Krem:

  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kolorowa posypka
  • 2 plastry ananasa
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Spód:

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki i wiórki kokosowe mielimy w malakserze i mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy.

Mmasa serowa:

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Ananasa kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z masą. Masę przekładamy do foremek i wypełniamy je do pełna. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut i studzimy.

Krem:

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki. Ananasa kroimy w małe kawałki i wkładamy na czubek każdego serniczka, posypujemy kolorową posypką i dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego.


Tagi:

muffiny sernik