Sposób przygotowania:
Mini serniczki szpinakowe z kremem gruszkowymSerniczki:
Szpinak przełożyć na sito i zostawić do całkowitego rozmrożenia. Odcisnąć z wody. Przełożyć o dzbanka blendera, dodać jogurt i zmiksować.
ETAP 2:
Dodać całe jajko oraz cukier brzozowy i ponownie zmiksować. Dodać ricottę i aromat i znów zmiksować. Wsypać proszek budyniowy i po raz ostatni dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Do foremek na muffinki włożyć papilotki i do każdej papilotki włożyć biszkopcik ( ja użyłam takich mniejszych okrągłych, więc bez problemu zmieściły się na dnie foremki). Rozlać masę po równo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 28-30 minut. Masa powinna być ścięta. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na 4-5 godzin, u mnie cała noc.
Krem gruszkowy:
Gruszki umyć, osuszyć. Z jednej ładnej sztuki wykroić 6 cienkich plasterków. Przełożyć je do wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Odłożyć na 30-40 minut.
Resztę gruszek razem ze skórką pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę różaną i dusić do miękkości owoców. Kontrolować ilość płynu w garnku, w razie potrzeby dolać 2-3 łyżki wody. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.
ETAP 5:
Gruszki zdjąć z ognia, zmiksować blenderem ( nie musi być zbyt gładko). Dodać żelatynę wi dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy to nastąpi dodać serek i wymieszać, aby w kremie nie było grudek. Wstawić do lodówki na 7-10 minut, aby krem wstępnie stężał. Tężejący krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć na każdy serniczek.
ETAP 6:
Namoczone gruszki osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć je na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażyć z każdej strony po około 1,5 minuty, ostrożnie zdjąć z patelni.
Ostudzić i udekorować serniczek. Smacznego!