Sposób przygotowania:
Mini strucelki z bakaliami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniego lub ciepłego mleka. Odstawić na kwadrans, a następnie dodać przesianą mąkę pszenną, żółtka, szczyptę soli, mak niebieski i rodzynki. Składniki wyrabiać I zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cukier puder wymieszać z wodą ciepłą. Odstawić, by później polewać tak przygotowanym lukrem upieczone strucelki. Piekarnik nagrzać do temp 220 st. C blachę natłuścić olejem. Ciasto wyrośnięte rozwałkować lekko na posypanej mąką stolnicy, po czym rwać na kawałki, a z nich formować wałeczki w dłoni i pleść warkoczyki. Układać na blasze w 5-6 cm. odstępie. Wstawić na 25-30 min. do gorącego piekarnika blachę z pączkami. Po upieczeniu wyjąć I polewać lukrem z cukru pudru , posypać wiórkami kokosowymi. Jeść jak lukier zakrzepnie.