marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mini strucelki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pączki w troche innym wydaniu i kształcie,lukrowane I posypywane wiórkami kokosowymi. nadziałam je rodzynkami oraz makiem. Pewnie będą pyszne.

Mini strucelki z bakaliami

Składniki:

Mini strucelki z bakaliami

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 15 dag.rodzynek,
  • 3/4 szklanki maku niebieskiego,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • cukier puder,
  • 1/2 szklanki wody letniej,
  • 2 łyżki oleju do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Mini strucelki z bakaliami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniego lub ciepłego mleka. Odstawić na kwadrans, a następnie dodać przesianą mąkę pszenną, żółtka, szczyptę soli, mak niebieski i rodzynki. Składniki wyrabiać I zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cukier puder wymieszać z wodą ciepłą. Odstawić, by później polewać tak przygotowanym lukrem upieczone strucelki. Piekarnik nagrzać do temp 220 st. C blachę natłuścić olejem. Ciasto wyrośnięte rozwałkować lekko na posypanej mąką stolnicy, po czym rwać na kawałki, a z nich formować wałeczki w dłoni i pleść warkoczyki. Układać na blasze w 5-6 cm. odstępie. Wstawić na 25-30 min. do gorącego piekarnika blachę z pączkami. Po upieczeniu wyjąć I polewać lukrem z cukru pudru , posypać wiórkami kokosowymi. Jeść jak lukier zakrzepnie.

Tagi:

mak