Sposób przygotowania:
Strucla makowo jabłkowa
Drożdże umieścić w miseczce i zasypać cukrem. Masę makową umieścić w misce i na tarce o grubych oczkach zetrzeć do masy umyte jabłko ( razem ze skórką ) i wymieszać. Po chwili zrobią się płynne i wtedy wymieszać je. Do miski wsypać mąkę. Do mąki wrzucić pokrojoną i mocno schłodzoną margarynę. Za pomocą noża lub specjalnej siekaczki posiekać składniki.
Białka oddzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże, śmietanę i żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Na stolnicy lub blacie położyć ciasto, podsypać mąką aby się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować w miarę równo na prostokąt. Białka rozbełtać i posmarować nim płat ciasta.
Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować ją po cieście. Zawinąć ciasto w rulon, łączeniem do dołu, końce też lekko podwinąć pod spód. ( teraz najlepiej struclę zawinąć w papier do pieczenia wtedy strucla nie pęknie w trakcie pieczenia. Ja o papierze zapomniałam i jak widać moja strucla popękała ).
Blachę z wyposażenia kuchenki oprószyć mąką, ułożyć na nią struclę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Po upieczeniu struclę wystudzić na kratce. Cukier puder, sok i wodę połączyć i gotowym lukrem posmarować ciasto. Na sam koniec posypać różowym cukrem i gwiazdkami.
Białka oddzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże, śmietanę i żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Na stolnicy lub blacie położyć ciasto, podsypać mąką aby się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować w miarę równo na prostokąt. Białka rozbełtać i posmarować nim płat ciasta.
Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować ją po cieście. Zawinąć ciasto w rulon, łączeniem do dołu, końce też lekko podwinąć pod spód. ( teraz najlepiej struclę zawinąć w papier do pieczenia wtedy strucla nie pęknie w trakcie pieczenia. Ja o papierze zapomniałam i jak widać moja strucla popękała ).
Blachę z wyposażenia kuchenki oprószyć mąką, ułożyć na nią struclę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Po upieczeniu struclę wystudzić na kratce. Cukier puder, sok i wodę połączyć i gotowym lukrem posmarować ciasto. Na sam koniec posypać różowym cukrem i gwiazdkami.
edytaha
zewa
Szkoda, że przez monitorek nie można zjeść. Bo zawsze ktoś ma jakieś pyszności.
edytaha
Masz rację Ewciu :) Ja dzisiaj jestem tylko na jednej mlecznej krówce, a że należę do ciastożerców, to patrzenie na takie pyszne wypieki sprawia mi prawie fizyczny ból ;)
monikaT83
zewa
Dziękuję Moniko :)
anemon
zewa
dzięki Anemon :)
gusia1000