zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Strucla makowo jabłkowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

No i klops, zapomniałam zawinąć struclę w papier do pieczenia i jak widać popękała. Ale i tak wyszła smaczna.

Strucla makowo jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla makowo jabłkowa

 

  • 350 g gotowej masy makowej
  • 1 duże soczyste jabłko
  • Ciasto
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka ( małe )
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g margaryny Kasia
  • 1/4 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • Lukier
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka przegotowanej zimnej wody
  • Dodatkowo
  • różowy błyszczący cukier
  • żółte gwiazdki cukrowe

Sposób przygotowania:

Strucla makowo jabłkowa
Drożdże umieścić w miseczce i zasypać cukrem. Masę makową umieścić w misce i na tarce o grubych oczkach zetrzeć do masy umyte jabłko ( razem ze skórką ) i wymieszać. Po chwili zrobią się płynne i wtedy wymieszać je. Do miski wsypać mąkę. Do mąki wrzucić pokrojoną i mocno schłodzoną margarynę. Za pomocą noża lub specjalnej siekaczki posiekać składniki.



Białka oddzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże, śmietanę i żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Na stolnicy lub blacie położyć ciasto, podsypać mąką aby się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować w miarę równo na prostokąt. Białka rozbełtać i posmarować nim płat ciasta.



Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować ją po cieście. Zawinąć ciasto w rulon, łączeniem do dołu, końce też lekko podwinąć pod spód. ( teraz najlepiej struclę zawinąć w papier do pieczenia wtedy strucla nie pęknie w trakcie pieczenia. Ja o papierze zapomniałam i jak widać moja strucla popękała ).



Blachę z wyposażenia kuchenki oprószyć mąką, ułożyć na nią struclę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Po upieczeniu struclę wystudzić na kratce. Cukier puder, sok i wodę połączyć i gotowym lukrem posmarować ciasto. Na sam koniec posypać różowym cukrem i gwiazdkami.
Strucla makowo jabłkowa
przygotować masę makową i ciasto posmarowane białkiem
Strucla makowo jabłkowa
na ciasto wyłożyć masę rozprowadzić ją i zwinąć
Strucla makowo jabłkowa
strucle piec 40 minut w temperaturze 175 stopni
Strucla makowo jabłkowa
po upieczeniu struclę posmarować lukrem i ozdobić