Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

delikatna, wilgotna strucla - deser do niedzielnej popołudniowej herbatki

Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy

 

 

  • FARSZ - ok. 500 g sera białego, półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • truskawki, ok. 300 - 500 g

 

  • do oprószenia - cukier puder
  • do posmarowania - 1 żółtko i 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy
FARSZ - ser rozdrobniłam widelcem - był dość wilgotny i nie mieliłam go, ale możecie to zrobić. Dodałam budyniowy proszek, żółtka, cukier i pastę waniliową, utarłam na dość gładką masę. Truskawki opłukałam i osączyłam, usunęłam szypułki a jagody pokroiłam na ćwiartki.CIASTO - mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i 2 łyżki cukru. Masło roztopiłam i przestudziłam. Drożdże rozmieszałam w mleku dodając 1 łyżkę cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. Do mąki wlałam rozczyn, dodałam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Pomalutku dolewałam lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się elastyczne, błyszczące i odchodziło od dłoni. Zwinięte w kulę odłożyłam do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Po godzinie zwiększyło swoją objętość 3 a nawet 4 krotnie. Podzieliłam kulę na dwie część i każdą lekko zagniotłam.Jedną część rozwałkowałam leciutko podsypując mąką na duży prostokąt. Przecięłam go wzdłuż na dwie części, mniej więcej jednej szerokości. Na środek każdego wyłożyłam porcję sera - ok. 1/4 całość. Na serze położyłam po kilka kawałków owoców - nie przesadzając żeby nie było zbyt dużo soku. Ciasto zwinęłam w rulon brzegi smarując żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i zlepiając. Złączyłam oba rulony na końcu/początku i oplotłam jeden wokół drugiego, koniec też zlepiłam. W kilku grubszych miejscach nacięłam struclę końcem noża i powtykałam w te dziurki kawałki truskawek. Lekko też przecięłam całość wzdłuż. Posmarowałam struclę żółtkiem i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - następnym razem włożę ją do długiej keksówki a będzie bardziej kształtna i wyższa a nie rozejdzie się na boki. Tak samo przygotowałam drugą struclę z pozostałej części ciasta, sera i truskawek.Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu oprószyłam lekko cukrem pudrem. Można też surową struclę posypać kruszonką i tak upiec - ja wykorzystałam trochę zamrożonej kruszonki robionej do innego ciasta.
Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy
wyrobione ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć
Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy
w tym czasie szykujemy farsz - w tym wypadku twaróg mieszamy z dodatkami i kroimy owoce
Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy
ciasto podzieliłam na 2 części - każdą rozwałkowałam na duży prostokąt i przekroiłam jeszcze na 2 kawałki
Strucla z serem i truskawkami w/g Pyzy
zwiniętą struclę posmarowałam żółtkiem - posypałam odrobiną kruszonki i upiekłam