2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1477]

Strucla makowa wg 2Milutka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny domowy makowiec na pewno posmakuje tym którzy uwielbiają drożdżowe ciasta u nas znika w oka mgnieniu.

Strucla makowa wg 2Milutka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla makowa wg 2Milutka

 

 

  • Gotowa masa makowa z puszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu prawdziwego

Sposób przygotowania:

Strucla makowa wg 2Milutka
Ciasto: Mąkę wsypać do głębokiej michy wbić jajka posolić wsypać cukier ,następnie w rondelku podgrzać mleko by było ciepłe (nie gorące)wsypać 2 łyżeczki cukru wkruszyć drożdże posypać po wierzchu szczyptą mąki przykryć ściereczką aby "urosło" następnie wlać zaczyn do mąki i wyrabiać ciasto,gdy się okaże za gęste wlać powoli tyle ciepłej przegotowanej wody aby dało je się ładnie wyrobić ,gnieść ręką tak długo aż wszystko ładnie się połączy i ciasto będzie odchodziło od ręki .zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja wynoszę zawsze do łazienki bo tam najcieplej i przykrywam ręcznikiem.Po wyrośnięciu dzielę na 4 porcje i wałkuję ciasto ,smaruję wyrobioną masą makową i zawijam w rulon ,następnie wykładam zawinięte w pergamin i wkładam do piekarnika z termoobiegiem na dwie blaszki (po 2 sztuki na blaszkę ) i piekę w temp 160 * 35_40 minut.Po wyjęciu smaruję polewą czekoladową. Masa: Mak wyjąć z puszki do miseczki dodać 2 jajka i miód wymieszać dokładnie rozsmarować na ciasto.. Strucelki podawać z dobrą kawą lub zwyczajnie z mlekiem:)
Strucla makowa wg 2Milutka
Z podanych składników zagniatamy ciasto..
Strucla makowa wg 2Milutka
Mak wykładamy do miseczki mieszamy z jajkami i miodem
Strucla makowa wg 2Milutka
Smarujemy rozwałkowane ciasto makiem....
Strucla makowa wg 2Milutka
Gotowe ciasto zawijamy w rulon i do piekarnika