Sposób przygotowania:
Strucla makowa wg 2Milutka
Ciasto: Mąkę wsypać do głębokiej michy wbić jajka posolić wsypać cukier ,następnie w rondelku podgrzać mleko by było ciepłe (nie gorące)wsypać 2 łyżeczki cukru wkruszyć drożdże posypać po wierzchu szczyptą mąki przykryć ściereczką aby "urosło" następnie wlać zaczyn do mąki i wyrabiać ciasto,gdy się okaże za gęste wlać powoli tyle ciepłej przegotowanej wody aby dało je się ładnie wyrobić ,gnieść ręką tak długo aż wszystko ładnie się połączy i ciasto będzie odchodziło od ręki .zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja wynoszę zawsze do łazienki bo tam najcieplej i przykrywam ręcznikiem.Po wyrośnięciu dzielę na 4 porcje i wałkuję ciasto ,smaruję wyrobioną masą makową i zawijam w rulon ,następnie wykładam zawinięte w pergamin i wkładam do piekarnika z termoobiegiem na dwie blaszki (po 2 sztuki na blaszkę ) i piekę w temp 160 * 35_40 minut.Po wyjęciu smaruję polewą czekoladową. Masa: Mak wyjąć z puszki do miseczki dodać 2 jajka i miód wymieszać dokładnie rozsmarować na ciasto.. Strucelki podawać z dobrą kawą lub zwyczajnie z mlekiem:)
mimi65
2milutka
a właśnie mimi że nie:) ja daję tortowa i wychodzi idealnie puszyste:)))
zbysiowa
Ja też czasami daję tortową i jest oki, chociaż z krupczatką jest najlepsze;):)
A kawałeczek strucli zabieram, mniam:)))
2milutka
Proszę bardzo częstuj się z krupczatką nigdy nie próbowałam czas widzę na eksperymenty choć ten przepis mam sprawdzony...ale myślę że powinno wyjść:)