Sposób przygotowania:
Mini szarlotki z serduszkiem
Ciasto wyrobić : z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem, margaryną lub masłem to posiekać nożem. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i wymieszać, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 2 godziny.
Wyjąć i rozwałkować podsypując delikatnie mąką, wykrawać dużą miarką większą od szklanki krążki i w połowie wycinać małą foremką serduszka.
Wykładać na blaszkę posmarowana i posypaną i włożyć do piekarnika. Piec w 180 -190 stopniach około 10 minut na złoty kolor.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. W garnku z grubym dnem smażyć aż się zaczną rozpadać mieszając , pod koniec wsypać cukru do smaku.
Zimne ciastka smarować letnimi jabłkami usmażonymi i przykładać drugim ciastkiem tym z wyciętym serduszkiem dociskając lekko.
Po wierzchu zrobić dowolne ozdoby, ja zrobiłam pisakami cukrowymi.
Wyjąć i rozwałkować podsypując delikatnie mąką, wykrawać dużą miarką większą od szklanki krążki i w połowie wycinać małą foremką serduszka.
Wykładać na blaszkę posmarowana i posypaną i włożyć do piekarnika. Piec w 180 -190 stopniach około 10 minut na złoty kolor.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. W garnku z grubym dnem smażyć aż się zaczną rozpadać mieszając , pod koniec wsypać cukru do smaku.
Zimne ciastka smarować letnimi jabłkami usmażonymi i przykładać drugim ciastkiem tym z wyciętym serduszkiem dociskając lekko.
Po wierzchu zrobić dowolne ozdoby, ja zrobiłam pisakami cukrowymi.