Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Mini tarty, szarlotki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, małe tarty - szarlotki . Zostało mi ciasto z pumpkin pie wiec postanowiłam je wykorzystac do zrobienia takich smacznych mini szarlotek.

Mini tarty, szarlotki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini tarty, szarlotki

 

  • 350 g ciasta ( większość wykorzystałam do zrobienia pumpkin pie ):
  • 350 g mąki pszennej (plain flour)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g masła (użyłam polskiego masła)
  • 100 ml zimnej wody plus 2 kostki lodu
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 silikonowych foremek do mini tart
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mini tarty, szarlotki
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

Ciasto pokroić na pięć kwadratów, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę, nadmiar ciasta odciąć i zagnieść.

Jablka obrac ze skórki i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Dodać cukier i cynamon, delikatnie wymieszać.

Tak przygotowanymi, startymi jabłkami napelnic foremki wyklejone ciastem.

Resztę ciasta ponownie rozwałkować i pokroic w cieniutkie paseczki. Paseczkami ciasta udekorować wierzch naszych mini tart.

Foremki wstawić do nagrzanego do 200 c piekarnika i piec przez około 20 -30 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno, koniecznie z bitą śmietaną :)
Mini tarty, szarlotki
Rozwałkowanym ciastem wykleić foremki na tarty
Mini tarty, szarlotki
Starte jabłka połączyć z cukrem i cynamonem
Mini tarty, szarlotki
Jabłkami napełnić foremki wyklejone ciastem
Mini tarty, szarlotki
Resztę ciasta pokroić w paseczki i nałożyć na wierzch