Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Szaszłyki z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świetne szaszłyki do przyrządzania w domu i na grillu

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka

 

  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 duża marchewka
  • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 2 małe cebule
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • szpadki szaszłykowe

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka
Mięso dzielimy na 12 kostek. Obrany czosnek wyciskamy do miski, dodajemy 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i dokładnie mieszamy. Mięso układamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. Marchew kroimy ukośnie w plasterki i wrzucamy na ok.3 minuty do osolonej wrzącej wody. Papryki pokroić na kawałki, cebulę pokroić na ósemki. Wyjąć mięso z marynaty i osączyć. Każdy kawałek zawinąć w połowę plasterka boczku. Na każdą szpadkę nabijamy po 3 kawałki mięsa poprzekładane warzywami, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłykismażyć na oleju przez ok. 8 - 10 minut, obracając i smarując marynatą. Szaszłyki doskonale nadają się również na grilla. Możemy podawać z ryżem i np. sosem paprykowym. SMACZNEGO