Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Uwielbiam smaki słodko-kwaśne - zwykle goszczą u mnie w postaci sosów lub dań z ryżem, ale tym razem przygotowałam szaszłyki, już wiem, że będzie to obowiązkowa pozycja na grillowych spotkaniach.

Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem

 

  • Składniki na 10 sztuk:
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem
Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w letniej wodzie. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy go w cienkie paseczki. Mięso wkładamy do miski, zalewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso nabijamy na wykałaczki tworząc kształt węża. Mięso grillujemy kilka minut. Ponieważ mięso jest cienko pokrojone to szaszłyki będą szybko gotowe. Z uwagi na obecność miodu nie dokładamy do mięsa warzyw, bo nie zdążą się ugrilliować. Można je grillować osobno. Szaszłyki podać z pieczywem i sałatką/surówką. Smacznego :)
Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem
Kurczaka płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy go w cienkie paseczki.
Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem
Mięso wkładamy do miski, zalewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc
Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem
Następnego dnia mięso nabijamy na wykałaczki tworząc kształt węża.