Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam mini-tarty podwójnie rabarbarowe: rabarbar jest zapieczony pod budyniem, a także, podsmażony z cukrem, został położony na upieczonych ciastkach. Dodatkowo do mini-tart dodałam borówki.

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami

Składniki:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami

Na 4 mini-tarty:

Sposób przygotowania:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami

ETAP 1:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami
Zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki na pół godziny

Przygotowujemy kruche ciasto: do naczynia przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtko i posiekane masło. Ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 porcje i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek np. silikonowych. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez 15 minut b

ETAP 2:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki

Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na kawałki jak na zdjęciu.

ETAP 3:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami
Przygotowujemy budyń waniliowy, który wykładamy na kruche ciasto

Przygotowujemy budyń. Proszki budyniowe rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń rozpuszczony w mleku i gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy cukier według preferencji.

ETAP 4:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami
Połowę rabarbaru smażymy na patelni z cukrem

1/2 rabarbaru posypujemy kilkoma łyżkami cukru i smażymy na patelni do miękkości.

ETAP 5:

Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkami
Surowy rabarbar układamy na kruchym cieście, zalewamy budyniem

Na kruche spody wykładamy surowy rabarbar, wylewamy na niego budyń. Mini-tarty wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
Na upieczone mini-tarty wykładamy podsmażony rabarbar i borówki.