Sposób przygotowania:
Mini-tarty z budyniem, rabarbarem i borówkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto: do naczynia przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtko i posiekane masło. Ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 porcje i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek np. silikonowych. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez 15 minut b
ETAP 2:
Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na kawałki jak na zdjęciu.
ETAP 3:
Przygotowujemy budyń. Proszki budyniowe rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń rozpuszczony w mleku i gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy cukier według preferencji.
ETAP 4:
1/2 rabarbaru posypujemy kilkoma łyżkami cukru i smażymy na patelni do miękkości.
ETAP 5:
Na kruche spody wykładamy surowy rabarbar, wylewamy na niego budyń. Mini-tarty wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
Na upieczone mini-tarty wykładamy podsmażony rabarbar i borówki.