Sposób przygotowania:
Mini tarty z jabłuszkiem i cynamonem
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę . Na patelnię dajemy brązowy cukier chwilę podgrzewamy i dodajemy kawałek cynamonu. Następnie pokrojone jabłka. Smażymy na małym ogniu. Kiedy kostki jabłka będą lekko się rozpadać - to znaczy ,że są gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. Na stolnice wysypujemy przesiana mąkę do niej siekamy zimne masło. Robimy dziurkę i dodajemy żółtka i cukier. Wszystko razem szybko siekamy. Ugniatamy ciasto , formujemy kulę zawijamy w folie spożywcza i wstawiamy do lodówki na min 40 min. Ciasto kruche wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i wykładamy nimi małe okrągłe foremki. Ja użyłam foremek do mufinek. Nakłuwamy ciasto widelcem nakładamy łyżkę jabłek. Resztki ciasta z wycinania kółek zlepianym w kule i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Następnie ścieramy na tarce duże oczka na jabłuszek- tworząc jakby kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - zmniejszamy do 180 i pieczemy ok 20 min.
zbysiowa