SUPERPRZEPIS

Mini torciki serowo-jabłkowe

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Mini torciki serowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Mini torciki powstały w ramach "czyszczenia" magazynu. Miałam ser, który pozostał z oponek i jabłka, których nie zdążyłam wykorzystać na soczek.

Składniki:

Mini torciki serowo-jabłkowe

 

  • Kruche ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 30g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika

 

  • Masa serowa:
  • 300g sera białego zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50g roztopionego masła

 

  • Masa jabłkowa:
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka przyprawy do jabłecznika

 

  • Wierzch:
  • 2 kromki pokruszonej czerstwej chałki

 

  • 250g gotowej masy kajmakowej waniliowej
  • cukier puder i łyżeczka cynamonu do posypania torcików

Sposób przygotowania:

Mini torciki serowo-jabłkowe
Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy i gotowe odkładamy do zamrażarki na 20 minut. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń w proszku oraz przestudzone masło. Białka ubijamy i łączymy z masą serową. Ciasto z zamrażarki dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy, drugą wałkujemy i przenosimy do tortownicy o śr. 28 cm. Dogniatamy do spodu i dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy ok 35 minut. W tym czasie z mleka, cukru i proszku gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do jabłecznika, łączymy z ugotowanym budyniem. Drugą część ciasta wałkujemy również na wielkość tortownicy, wykładamy spód i dziurkujemy. Wylewamy masę budyniowo- jabłkową i posypujemy pokruszonymi kromkami chałki. (Pokruszyłam je za pomocą robota.) Wstawiamy do piekarnika i również pieczemy ok 35 minut. Z przestudzonych ciast wykrawamy metalową obręczą krążki. Każdy serowy smarujemy gotową masą kajmakową waniliową i przykładamy krążkiem jabłkowym. Posypujemy cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. 
Mini torciki serowo-jabłkowe
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i chowamy do zamrażarki
Mini torciki serowo-jabłkowe
Masę serową łączymy z ubitymi białkami
Mini torciki serowo-jabłkowe
Budyń gotujemy i łączymy z pokrojonymi w kostkę jabłkami
Mini torciki serowo-jabłkowe
Z ciast wycinamy krążki i łączymy je ze sobą za pomocą masy kajmakowej