Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z galaretką i borówkamiWykładanie tortownicy biszkoptami:
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm ułożyć biszkopty.
Przygotowanie masy:
Twaróg dokładnie lecz delikatnie wymieszać z 150 g umytych i osuszonych borówek, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą do sernika.
Rozpuszczanie żelatyny w kąpieli wodnej:
Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą rozpuścić w kąpieli wodnej (układając nad naczyniem z parującą, gotującą się wodą, ciągle mieszając). Energicznie mieszając zawartość miski, rozpuszczoną żelatynę stopniowo wlewać do masy serowej.
Kończenie sernika:
Masę wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Poukładać pozostałe borówki i posypać całość skórką z pomarańczy.Włożyć do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Tężejącą wylać na sernik. Deser odłożyć na noc do lodówki, by dobrze stężał. Smacznego!