Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizzerinki z sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mini pizze z suszonym oregano z dodatkiem sosu czosnkowego, pieczarek, salami i dwóch gatunków sera są rewelacyjne.

Pizzerinki z sosem czosnkowym

Składniki:

Pizzerinki z sosem czosnkowym

 

  • Ciasto
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sos czosnkowy
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • Pozostałe składniki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 7-8 dag salami
  • 12,5 dag mini kulki mozzarella
  • 10 dag wędzonego sera
  • 0,5 szkl zielonych oliwek z papryką

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z sosem czosnkowym

ETAP 1:

Pizzerinki z sosem czosnkowym
Drożdże rozpuszczone w mleku i wodzie wymieszać z mąką.

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem, połączyć z mąką, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.

ETAP 2:

Pizzerinki z sosem czosnkowym
Przygotowane ciasto rozwałkować i pokroić na dowolnej wielkości kwadraty.

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i suszone oregano, wyrobić.

Następnie wyłożyć na posypaną mąką deskę i rozwałkować.

Pokroić na kwadraty, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Sos czosnkowy

Pizzerinki z sosem czosnkowym
Przygotowane składniki sosu dokładnie wymieszać.

Do miseczki włożyć majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kolorowy, mielony pieprz, wymieszać.

ETAP 4:

Pizzerinki z sosem czosnkowym
Kawałki ciasta posmarować sosem i wyłożyć resztę składników.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowane ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć porcję pieczarek.

ETAP 5:

Pizzerinki z sosem czosnkowym

Na wierzchu ułożyć plasterki salami, oba sery i pokrojone oliwki. Blaszkę z pizzerinami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.