Sposób przygotowania:
Pizzerinki z sosem czosnkowymETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem, połączyć z mąką, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
ETAP 2:
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i suszone oregano, wyrobić.
Następnie wyłożyć na posypaną mąką deskę i rozwałkować.
Pokroić na kwadraty, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Sos czosnkowy
Do miseczki włożyć majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kolorowy, mielony pieprz, wymieszać.
ETAP 4:
Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć porcję pieczarek.
ETAP 5:
Na wierzchu ułożyć plasterki salami, oba sery i pokrojone oliwki. Blaszkę z pizzerinami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.