paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Bułka królewska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne bułeczki drożdżowe, posmarowane sosem, posypane serem, z dodatkiem pestek dyni. Inni nazwą je mini pizzą;)

Bułka królewska Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułka królewska

 

Sposób przygotowania:

Bułka królewska
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać soli i oregano, pokruszyć drożdże, dodać ciepłej, ale nie gorącej wody i dobrze wymieszać. Ciasto wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić do palców. W razie potrzeby dodać mąkę albo wodę. Odstawić do wyrośnięcia.

Sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z odrobiną wody i zalać usmażoną wcześniej cebulę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Kiedy ciasto wyrośnie, formować bułki, posmarować je sosem, posypać startym serem i na wierzch dodać uprażone pestki dyni.

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułka królewska
Podsmażoną cebulę zalewamy lekko rozrobionym koncentratem pomidorowym.
Bułka królewska
Ciasto składa się z mąki, wody i przypraw.
Bułka królewska
Warto lekko spłaszczyć bułkę, aby dodatki nie spadały.
Bułka królewska
Dodajemy sos, starty żółty ser i pestki dyni.
Bułka królewska
Po 20 minutach wyjmujemy pachnące bułeczki.