sophiekwiatek

sophiekwiatek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Mintaj z marchewką i papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie danie, w sam raz na piątkowy obiad. Warzywa pokroić, udusić pod przykryciem, dodając mintaja i dalej dusić. A w tym samym czasie ugotować pyszna i zdrowa kasze peczak, która idealnie współgra z przygotowalnym daniem rybnm ! Polecam

Mintaj z marchewką i papryka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mintaj z marchewką i papryka

 

  • 3 średnie filety mintaja
  • 2 marchewki
  • Pół papryki czerwonej
  • oliwa do smazenia
  • Cebulką
  • pieprz, sól, curry, magii
  • 8-9 lyzek kaszy peczak
  • pół łyżki maslaa

Sposób przygotowania:

Mintaj z marchewką i papryka
Do garnuszka nalac wody w ilosci 2 do 1 w stosunku do kaszy. Wode osolic i kiedy zacznie wrzec wrzucic kasze. Dodac do niej pol lyzki masla. Gotowac, az zmieknie, w razie potrzeby dolac wody. Na oliwie należy udusić wcześniej drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać starta na tarce marchew i pokrojoną w kosteczke czerwona paprykę. Warzywa dusić pod przykryciem, w razie potrzeby podlewać woda. W tym czasie pokroić odmrożonego mintaja i przyprawić solą i pieprzem, wrzucić te kawałki do warzyw i dusić razem przez kilka minut. Potem podlać to mała ilością magii i posypać przyprawa curry. Kiedy wytworzy sie dużo "soku" można nim podlewać kasze, aby ta nabrała wyrazistego smaku. Kiedy rybka będzie juz miała białe mięsko można zabierać się do podawania Jej razem z peczakiem. Smacznego !
Mintaj z marchewką i papryka
kasze peczak gotować w stosunku 2 do 1. kiedy chcemy aby danie było bardziej dietetyczne można nie dorzucić do niej masla.
Mintaj z marchewką i papryka
warzywa dusić pod przykryciem, następnie dodać przyprawione rybę i dalej dusić ok.15 min na małym ogniu.