kul3czka

kul3czka

Kucharz
[Przepisów: 15]

Mintaj zapiekany w sosie koperkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny mintaj zapiekany w sosie koperkowym z kukurydzą i marchewką

Mintaj zapiekany w sosie koperkowym

Składniki:

Mintaj zapiekany w sosie koperkowym

 

  • sos: Winiary pomysł na rybę w sosie śmietanowo koperkowym ( śmietana + woda + sos )
  • ryba mintaj - 3 filety na porcję dla 3 osób
  • mała puszka kukurydzy
  • dwie marchewki
  • szczypiorek
  • mała cebula
  • sól pieprz bazylia
  • sok z cytryny
  • ryż sypki
  • warzywa do ugotowania na parze:Marchewka
  • brokuły
  • kalafior
  • zielona fasolka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj zapiekany w sosie koperkowym
1.Najpierw obgotowujemy dwie marchewki w wodzie. 2Jeżeli rybę mamy mrożoną, wkładamy ją na 20 minut do zimnej wody aby trochę się rozmroziła, następie wyjmujemy ją z wody i przyprawiamy pieprzem oraz obficie polewamy sokiem z cytryny. NIE SOLIMY! (warto zwrócić uwagę na dopasowanie czasowe, warzywa gotują się około 25 minut na patrze, ryba w piekarniku mniej więcej 35 - 40 minut, ryż to tylko 15 minut) 3. Przygotowujemy sos do ryby 4.Kroimy szczypiorek, cebulkę i przygotowujemy kukurydzę. 5. Przygotowujemy wodę na ryż oraz w drugim garnku wodę do ugotowania warzyw na patrze. 6.Wrzucamy warzywa do gotowania na parze ( można również z wody, ale ja osobiście wolę te na parze) 7. Ryż gotujemy ( ja używam ryżu sypkiego, nie w torebkach, wychodzi bardziej jak "kleik" i przypomina ryż do risotto). 8. Układamy posiekaną w plastry marchewkę na dnie naczynia żaroodpornego, na tym układamy kawałki ryby, posypujemy bazylią oraz szczypiorkiem, cebulką i kukurydzą oraz ostrożnie zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem i 200* bez. Kiedy wszystko jest gotowe dekorujemy na talerzy tak jak mamy ochotę :) smacznego! ps kolejność radzę dopasować do tego, w jakim czasie przygotowaliśmy każdą część posiłku, tak aby podać wszystko w jednym czasie :)