Sposób przygotowania:
Mintaj zapiekany w sosie koperkowym
1.Najpierw obgotowujemy dwie marchewki w wodzie. 2Jeżeli rybę mamy mrożoną, wkładamy ją na 20 minut do zimnej wody aby trochę się rozmroziła, następie wyjmujemy ją z wody i przyprawiamy pieprzem oraz obficie polewamy sokiem z cytryny. NIE SOLIMY! (warto zwrócić uwagę na dopasowanie czasowe, warzywa gotują się około 25 minut na patrze, ryba w piekarniku mniej więcej 35 - 40 minut, ryż to tylko 15 minut) 3. Przygotowujemy sos do ryby 4.Kroimy szczypiorek, cebulkę i przygotowujemy kukurydzę. 5. Przygotowujemy wodę na ryż oraz w drugim garnku wodę do ugotowania warzyw na patrze. 6.Wrzucamy warzywa do gotowania na parze ( można również z wody, ale ja osobiście wolę te na parze) 7. Ryż gotujemy ( ja używam ryżu sypkiego, nie w torebkach, wychodzi bardziej jak "kleik" i przypomina ryż do risotto). 8. Układamy posiekaną w plastry marchewkę na dnie naczynia żaroodpornego, na tym układamy kawałki ryby, posypujemy bazylią oraz szczypiorkiem, cebulką i kukurydzą oraz ostrożnie zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem i 200* bez. Kiedy wszystko jest gotowe dekorujemy na talerzy tak jak mamy ochotę :) smacznego! ps kolejność radzę dopasować do tego, w jakim czasie przygotowaliśmy każdą część posiłku, tak aby podać wszystko w jednym czasie :)
msewka
Long88
Jolanta27
Aneta83
Zaglądam na komentarze i opinie o potrawach, a tu się okazuje, że nikt z komentujących i oceniających tego dania jeszcze nie robił!
Proszę o komentowanie po zrobieniu rybki, nie przed zrobieniem.