Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierniczki z różaną marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki przygotowałam z marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszły miękkie i aromatyczne, po prostu pyszne.

Pierniczki z różaną marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki z różaną marmoladą

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 4 dag masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl marmolady
  • 3-4 łyżki konfitury z płatków róży
  • dekoracja

Sposób przygotowania:

Pierniczki z różaną marmoladą
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

Masło i miód rozpuścić, ostudzić, wymieszać z sodą. Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do pierników i cukrem pudrem.

Połączyć z masą miodową, dodać jajko, rozczyn drożdżowy, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, foremką (do pierogów) wykrawać ciasteczka, włożyć porcję marmolady, przekryć i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wstawić na 8-10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Upieczone pierniczki ostudzić i udekorować.  
Pierniczki z różaną marmoladą
miód z masłem podgrzać i wymieszać z sodą.
Pierniczki z różaną marmoladą
Do mąki z kakao i przyprawą dodać pozostałe składniki.
Pierniczki z różaną marmoladą
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić ciasteczka, włożyć nadzienie.
Pierniczki z różaną marmoladą
Zlepić, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.