Sposób przygotowania:
Miodowo-korzenne motylkiETAP 1:
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem utrzeć na puszystą masę.
ETAP 2:
Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Miód rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, połowę wymieszać z kakao i przyprawą do pierników, dodać połowę miodu i śmietany, zagnieść ciemne ciasto.
ETAP 3:
Resztę śmietany i miodu dodać do pozostałej mąki i zagnieść jasne ciasto.
ETAP 4:
Oba ciasta rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, zwinąć w roladę, pokroić w krążki.
ETAP 5:
Krążki z ciasta położyć na desce po 2 obok siebie i docisnąć palcami przez środek. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce.
ETAP 6:
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec na złoty kolor.