SUPERPRZEPIS

Miodowo-korzenne motylki

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Miodowo-korzenne motylki

Ciasteczka miodowe z dodatkiem przyprawy korzennej są aromatyczne i pyszne. Przepis na motylki jest to ciasto miodowe trochę zmienione a wzór ciasteczek znalazłam w internecie.

Składniki:

Miodowo-korzenne motylki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników

Sposób przygotowania:

Miodowo-korzenne motylki

ETAP 1:

Miodowo-korzenne motylki
Tłuszcz zmiksować z cukrem pudrem i jajkiem.

Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem utrzeć na puszystą masę.

ETAP 2:

Miodowo-korzenne motylki
Mąkę z kakao połączyć z miodem i śmietaną.

Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Miód rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, połowę wymieszać z kakao i przyprawą do pierników, dodać połowę miodu i śmietany, zagnieść ciemne ciasto.

ETAP 3:

Miodowo-korzenne motylki
Z reszty mąki i dodatków zrobić ciasto jasne.

Resztę śmietany i miodu dodać do pozostałej mąki i zagnieść jasne ciasto.

ETAP 4:

Miodowo-korzenne motylki
Zwinięte w roladkę ciasto pokroić w plasterki.

Oba ciasta rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, zwinąć w roladę, pokroić w krążki.

ETAP 5:

Miodowo-korzenne motylki

Krążki z ciasta położyć na desce po 2 obok siebie i docisnąć palcami przez środek. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce.

ETAP 6:

Miodowo-korzenne motylki

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec na złoty kolor.