Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Miodowe pierniczki zaparzane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, aromatyczne pierniczki. Świetny dodatek do kawy.

Miodowe pierniczki zaparzane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe pierniczki zaparzane

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag miodu naturalnego
  • 15 dag cukru
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 lukier gotowy

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowe pierniczki zaparzane
Miód, masło i cukier włożyć do garnka i zagotować, wsypać przyprawę, wymieszać. Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać, Gdy masa przestygnie dodać sodę i jajko, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć n 1-2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać pierniczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 170 stopni. Upieczone zimne pierniczki ozdobić według uznania.
Miodowe pierniczki zaparzane
Miód z masłem i cukrem zagotować dodać przyprawę wymieszać
Miodowe pierniczki zaparzane
Wymieszać z maką i wyrobić na gładkie ciasto odłożyć
Miodowe pierniczki zaparzane
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować
Miodowe pierniczki zaparzane
Foremką wycinać ciasteczka ułożyć na blaszce i upiec