Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Miodowe rogaliki z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie miodowe rogaliki z brzoskwiniami są bardzo kruche i smaczne. Najbardziej smakują z mlekiem lub z kawą.

Miodowe rogaliki z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe rogaliki z brzoskwiniami

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 2-3 brzoskwinie z syropu
  • cukier perlisty

 

Sposób przygotowania:

Miodowe rogaliki z brzoskwiniami
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtka, miód i śmietanę wymieszaną z amoniakiem, zagnieść ciasto. Podzielić na 5 części i rozwałkować 5 krążków. Każdy krążek podzielić na 4 części, ułożyć po kawałku brzoskwini i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem perlistym. Blaszkę z rogalikami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Miodowe rogaliki z brzoskwiniami
Masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem pudrem
Miodowe rogaliki z brzoskwiniami
Następnie dodać zółtka miód i śmietanę wymieszaną z amoniakiem
Miodowe rogaliki z brzoskwiniami
Ciasto rozwałkować pokroić ułożyć brzoskwinie
Miodowe rogaliki z brzoskwiniami
Ułożyć na blaszce posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym