monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pewnie nie mi nie uwierzycie ale po raz pierwszy jadłam łososia i bardzo mi przypadł do gustu:)

Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym
Ryba: Rybę umyć i dobrze osuszyć. Do miseczki wlać sok z cytryny, miód, oliwę. Wymieszać. Dodać sól i gałkę i ponownie dobrze wymieszać. Rybę przełożyć do miski i zalać obficie marynatą. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Sos: Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać żurawinę i lekko ją podsmażyć. Zalać około ½ szklanki wody i dusić aż żurawina będzie miękka. Do miseczki wsypać mąke, dodać ½ szklanki wody i konfiturę wymieszać dobrze. Mieszankę przelać do garnka i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem a następnie przecedzić przez sito. Wykonanie: Na rozgrzana patelnię kłaść kawałki ryby ( nie dawać tłuszczu) i smażyć ją po około 3-4 minuty z każdej strony ( zależy od grubości ryby). Przekładać na talerz i podawać z odgrzanym sosem. Smacznego!
Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym
do ususzonej żurawiny dodać mąkę wymieszną z konfiturą i woda
Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym
zblendowany sos przetrzeć przez sito
Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym
w miseczce wymieszać miód sok z cytryny i oliwe
Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym
do marynaty dodać kawalki ryby i odłożyć do lodówki

Tagi:

marynaty sosy