Sposób przygotowania:
Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym
Ryba: Rybę umyć i dobrze osuszyć. Do miseczki wlać sok z cytryny, miód, oliwę. Wymieszać. Dodać sól i gałkę i ponownie dobrze wymieszać. Rybę przełożyć do miski i zalać obficie marynatą. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Sos: Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać żurawinę i lekko ją podsmażyć. Zalać około ½ szklanki wody i dusić aż żurawina będzie miękka. Do miseczki wsypać mąke, dodać ½ szklanki wody i konfiturę wymieszać dobrze. Mieszankę przelać do garnka i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem a następnie przecedzić przez sito. Wykonanie: Na rozgrzana patelnię kłaść kawałki ryby ( nie dawać tłuszczu) i smażyć ją po około 3-4 minuty z każdej strony ( zależy od grubości ryby). Przekładać na talerz i podawać z odgrzanym sosem. Smacznego!