Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miruna i puree z kalarepki w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .

Miruna i puree z kalarepki w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna i puree z kalarepki w pomidorach

 

  • 2 porcje filetu z miruny
  • 1 duża kalarepa
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki koperku
  • mąka
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • liście pora do wyłożenia garnka do gotowania na parze
  • zioła do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Miruna i puree z kalarepki w pomidorach
Rybę umyć , osuszyć. Pociąć filet na porcje i skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na chwilę. Obrać kalarepkę i pokroić. Zalać 2/3 szklanki wody , dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać łyżkę masła. Utłuc na puree. Zasypać łyżeczką mąki i zasmażyć. Zmieszać z koperkiem. Wymieszać z ryżem. Pomidory umyć , ściąć ,, czapeczki" i wydrążyć pestki. Nastawić garnek do gotowania na parze na gazie tak by woda w dolnym garnku wrzała i garnek był przygotowany do gotowania( górny garnek wyłożyć liśćmi pora). Napełnić pomidory puree z kalarepki ( ja ,,dziurkuję" pomidorki patyczkiem do szaszłyków by nie popękały). Filet z miruny osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym . Posolić, posypać mielonym pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ryby i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło. W czasie gdy ryba się smaży włożyć do garnka do gotowania na parze pomidory i gotować ok. 5 minut. Podawać rybę skropioną sokiem z cytryny z pomidorem wypełnionym puree z kalarepki udekorowaną listkami ziół.
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach
Przygotować oprószane puree z kalarepki z koperkiem
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach
Puree z kalarepki zmieszać z ryżem i wypełnić nim wydrążone pomidory-gotować na parze
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach
Rybę skropić sokiem z cytryny-posolić i posypać pieprzem -potem oprószyć mąką
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach
Mirunę usmażyć na rumiano na oleju z masłem