Sposób przygotowania:
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach
Rybę umyć , osuszyć. Pociąć filet na porcje i skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na chwilę. Obrać kalarepkę i pokroić. Zalać 2/3 szklanki wody , dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać łyżkę masła. Utłuc na puree. Zasypać łyżeczką mąki i zasmażyć. Zmieszać z koperkiem. Wymieszać z ryżem. Pomidory umyć , ściąć ,, czapeczki" i wydrążyć pestki. Nastawić garnek do gotowania na parze na gazie tak by woda w dolnym garnku wrzała i garnek był przygotowany do gotowania( górny garnek wyłożyć liśćmi pora). Napełnić pomidory puree z kalarepki ( ja ,,dziurkuję" pomidorki patyczkiem do szaszłyków by nie popękały). Filet z miruny osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym . Posolić, posypać mielonym pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ryby i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło. W czasie gdy ryba się smaży włożyć do garnka do gotowania na parze pomidory i gotować ok. 5 minut. Podawać rybę skropioną sokiem z cytryny z pomidorem wypełnionym puree z kalarepki udekorowaną listkami ziół.