VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Miruna po japońsku na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obowiązkowa od dziś na każdej domowej imprezie ryba po japońsku. Jadłam już wcześniej ale sama robiłam ją po raz pierwszy. Smaki dopasowałam typowo pod nasz gust - czyli więcej keczupu i octu.

Miruna po japońsku na ostro

Składniki:

Miruna po japońsku na ostro

 

  • 700 g miruny patagońskiej bez skóry
  • Sól
  • Pieprz

 

  • Ciasto do ryby:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody niegazowanej
  • 1 jajko

 

  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
  • 1 łyżeczka soli

 

  • Dodatkowo:
  • 1 czerwona papryka
  • 10 ogórków korniszonów (średniej wielkości)
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Miruna po japońsku na ostro
Rybę wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy kawałek dokładnie zanurzyć w cieście i usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanej patelni. Rybę przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu miruny przesmażyć do miękkości pokrojoną w pół plasterki cebulę.

Do garnka wlać ocet, wodę, olej, keczup i koncentrat pomidorowy. Dodać cukier i sól. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażoną cebulkę, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i plastry korniszonów. Całość gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zestawić z ognia i przestudzić. W dużej misce układać warstwami zalewa-ryba-zalewa-ryba. Odstawić do przegryzienia się smaków.