Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Miruna w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone filety z miruny w chrupiącym cieście z dodatkiem piwa. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i surówką.

Miruna w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna w cieście piwnym

 

  • filet z miruny 2 duże płaty
  • przyprawa do ryb
  • jajka 1 szt
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • piwo 150 ml
  • soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Miruna w cieście piwnym
Mirunę myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Oprószamy z obu stron przyprawą do ryb i zostawiamy na 15 minut.

Przygotowujemy ciasto z mąki, jajka, sody oraz piwa. 

Miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy do ciasta pieprz oraz szczyptę przyprawy do ryb.

Zanurzamy rybę w cieście, aby pokryła się nim ze wszystkich stron. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Miruna w cieście piwnym
Mirunę myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Oprószamy z obu stron przyprawą do ryb.
Miruna w cieście piwnym
Przygotowujemy ciasto z mąki, jajka oraz piwa.
Miruna w cieście piwnym
Miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Miruna w cieście piwnym
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Tagi:

danie ryba