iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mleczna pianka na zimno.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczny i ładnie wyglądający torcik, smakuje wszystkim.

Mleczna pianka na zimno. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mleczna pianka na zimno.

 

  • Pianka:
  • 1/2 litra mleka 3,2 %
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • Dodatkowo:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Mleczna pianka na zimno.
Żelatynę wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, odstawić do napęcznienia po 10 min dolać do niej 2 szklanki gorącej wody i rozpuścić. Mleko zagotować, a w drugim garnku podgrzać śmietankę prawie do momentu wrzenia. Śmietanę po wystudzeniu ubić z cukrem pudrem pod koniec dolać do niej mleko i żelatynę, wymieszać. Do płynnej masy dodać skórkę pomarańczową i 1/2 kg umytych i pokrojonych truskawek, masa jest bardzo płynna na tym etapie więc na chwilkę odstawiamy ją do lodówki. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy gęstniejącą już mleczną masą po jej zastygnięciu układamy na wierzchu pozostałe truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką, zrobioną według przepisu na opakowaniu. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Mleczna pianka na zimno.
Do mlecznej i płynnej masy dodać owoce i skórkę
Mleczna pianka na zimno.
Na wierzchu ułożyć resztę truskawek i zalać galaretką

Tagi:

biszkopt