Sposób przygotowania:
Mleczna pianka na zimno.
Żelatynę wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, odstawić do napęcznienia po 10 min dolać do niej 2 szklanki gorącej wody i rozpuścić. Mleko zagotować, a w drugim garnku podgrzać śmietankę prawie do momentu wrzenia. Śmietanę po wystudzeniu ubić z cukrem pudrem pod koniec dolać do niej mleko i żelatynę, wymieszać. Do płynnej masy dodać skórkę pomarańczową i 1/2 kg umytych i pokrojonych truskawek, masa jest bardzo płynna na tym etapie więc na chwilkę odstawiamy ją do lodówki. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy gęstniejącą już mleczną masą po jej zastygnięciu układamy na wierzchu pozostałe truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką, zrobioną według przepisu na opakowaniu. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
marietta
agnieszkalider
Wspaniały przepis, wygląda apetycznie.