Sposób przygotowania:
mleczna pianka wg marlena1114
Mleko zagotować z wanilią i utrzymywać w stanie wrzenia. Białka jajek z dodatkiem 4 dag cukru pudru ubić na sztywną pianę i kłaść łyżką na wrzące mleko niewielkie kluseczki. Następnie odwracać na drugą stronę przy pomocy łyżki cedzakowej i wyjmować na sito. Mleko, które ocieknie z kluseczek, wlać z powrotem do garnka. Po ugotowaniu wszystkich kluseczek mleko przecedzić przez sitko, wanilię usunąć. 6 żółtek utrzeć na pianę z resztą cukru, rozprowadzić 1-2 łyżkami chłodnego mleka, następnie stopniowo wlać do odcedzonego mleka i dokładnie wymieszać ubijaczką. Całość umieścić nad parą i ogrzewać, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z pary, mieszać jeszcze przez 2 minuty, po czym wystudzić w naczyniu z zimną wodą. Gotowy krem rozdzielić do pucharków, na wierzchu położyć po 2-3 kluseczki z piany oraz orzechy, migdały, lub orzeszki laskowe. Przed podaniem schłodzić. Smacznego