Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mleczne lody kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie lody z dodatkiem kakao.

Mleczne lody kakaowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczne lody kakaowe

 

  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Mleczne lody kakaowe
Kakao dokładnie rozmieszać z żółtkami i mlekiem zagęszczonym. Mleko zagotować z cukrem. Gorące mleko wlać do kakao i dokładnie rozmieszać. Ponownie zagotować, a następnie dobrze ostudzić. Płyn przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 35-40 minut. Masę lodową przełożyć do foremek do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Foremki z zamrożonymi lodami przytrzymać w dłoniach i po chwili można już łatwo wyciągać lody.
Mleczne lody kakaowe
Kakao rozmieszane z żółtkami i mlekiem zagęszczonym.
Mleczne lody kakaowe
Mleko przelane do garnka wymieszane z cukrem i zagotowane.
Mleczne lody kakaowe
Płyn przelany do maszynki do robienia lodów i ubijany.
Mleczne lody kakaowe
Lodowa masa przełożona do foremek do lodów na patyku.

Tagi:

lody